کاشت میلگرد عملیاتی است که برای افزایش دوام و مقاومت بتن صورت می گیرد. در واقع امروزه یکی از پرکاربرد ترین کارها برای افزایش مقاومت سازه های بتنی کاشت میلگرد می باشد. از جمله شرایطی که مهندسین را مجبور می کند تا از این روش برای تقویت سازه های بتنی استفاده کنند می توان به تغییر مشخصات فنی و نقشه های طرح و اجرای سازه ها، تغییر کاربری و شرایط بهره برداری، ایجاد سهولت در اجرا و در دسترس بودن مصالح و تجهیزات اشاره کرد.
مراحل کاشت آرماتور در بتن به ترتیب ایجاد سوراخ در بتن ها به وسیلهی دریل یا کرگیری در سطوح بتنی، شست و شو و تمیزکاری سطوحی بتنی و داخل سوراخ های ایجاد شده به وسیله ی دمنده و مکنده های هوا، تزریق چسب کاشت آرماتور به وسیله تجهیزات مخصوص در عمق کافی و در نهایت هم نصب راد بر روی سازهی بتنی.
چسب کاشت میلگرد چه ویژگی هایی دارد؟
چسب کاشت میلگرد ماده ای شیمیایی است که بر پایه رزین های اپوکسی، پلی استر و وینیل استر تولید می شود. چسب کاشت میلگرد علاوه بر رزین های پلیمری که در ترکیبش وجود دارد، دارای افزودنی های بتن نیز می باشد. این افزودنی ها شامل مواد نرم کننده برای افزایش انعطاف پذیری چسب کاشت میلگرد و کاهش دمای تبدیل شیشه ای، پرکننده ها که انقباض چسب را در موقع گیرش و سخت شدن کاهش می دهد و خصوصیات مکانیکی آن را تقویت می کند.
مهم ترین ویژگی چسب های کاشت میلگرد که به صورت عمومی باید در تمامی انواع مختلف این چسبها وجود داشته باشد شامل ویسکوزیته مناسب در زمان اختلاط و نصب، زمان مصرف مناسب، زمان ژلهای شدن مناسب، مدت نگهداری مناسب، دانسیته و اشباع سازی قابل قبول می باشد. به طور کلی ویژگی های مقاومتی چسب کاشت میلگرد در مقابل بارهای استاتیکی، دینامیکی و شبه دینامیکی بسیار مهم می باشد. همچنین این موضوع که عملکرد چسب ها در محیط های خورنده و اسیدی چگونه باشد تیز محل توجه است.
انواع چسب کاشت میلگرد
همانند تمامی محصولات موجود در صنعت ساخت و ساز، چسب کاشت میلگرد نیز در انواع و برندهای مختلف تولید می شود که هر کدام ویژگی های منحصر به خود را دارا هستند. بدیهی است که پیش از انتخاب برند چسب مناسب لازم است تا توجه کافی به آیین نامه ها و قوانین مربوطه داشته باشیم تا بتوانیم بهترین انتخاب را انجام دهیم. چسب کاشت میلگرد از نظر ترکیبات شیمیایی، مشخصات مکانیکی و کاربرد تفاوت هایی با هم دارند و از این نظر نیز به سه دستهی کلی تقسیم می شوند:
- چسب کاشت میلگرد کپسولی
- چسب کاشت میلگرد کارتریجی
- چسب کاشت میلگرد حجمی
چسب کاشت میلگرد کپسولی
این محصول از خانواده رزین های پلیاستر (Polyester ) و اپوکسی وینیل استر(Epoxy Vinyl Ester ) است.چسب های کاشت کپسولی به صورت دو جزئی ارائه می شود. این چسب ها برای بولت های مخصوص سر مهره دار استفاده می شود.
در این روش چسب کاشت درون کپسول هایی شفاف و شیشه ای تعبیه می شود. این کپسول ها با اندازه و حجم های متفاوت عرضه می شوند. چسب کاشت میلگرد کپسولی در داخل شیشه هایی شفاف در بازار عرضه می شود. این چسب ها به چسب کاشت بولت شیشهای و پیچشی نیز شناخته می شوند. از دو جز رزین های پلی استر و رزین اپوکسی وینیل استر تشکیل شده و در حجم های مختلفی عرضه می شود. این نوع چسب ها باید پس از شکستن جدارهی شیشهای مورد مصرف قرار بگیرند و پس از این کار، گیرش بسیار قویای ایجاد می کنند که حتی در محیط های خورنده و اسیدی نیز مقاومت بالایی از خود نشان می دهد.
چسب کاشت میلگرد کارتریجی
چسب های کاشت کارتریجی برای کاشت در سطوح بتنی، چوبی و سنگی استفاده می شود. چسب کاشت میلگرد کارتریجی نیز دو جزئی است و بر پایه رزین اپوکسی یا پلی استر یا وینیل استر و جز دوم سخت کننده پلی آمین می باشد که از آن برای نصب و کاشت آرماتور در سطوح بتنی استفاده می شود. باور عمومی این است که در بین سه نوع کلی انواع چسب کاشت ، نوع کارتریجی از بقیه بهتر است چرا که سهولت اجرایی بالایی دارد، خطای آن پایین است و کیفیت بسیار بالایی نیز از خود نشان می دهد. البته این نکته نیز باید ذکر شود که این چسب قیمت تمام شدهی بیشتری نسبت به دو نوع دیگر دارد.
چسب کاشت میلگرد حجمی
چسب کاشت میلگرد حجمی معمولاً به صورت دو یا سه جزئی می باشد. نوع ۳ جزئی بدون حلال بر پایه رزین اپوکسی بیسفنول A. هاردنربتن و پلی آمید تشکیل شده است که بمنظور کاشت آرماتور و بولت ها در بتن مسلح طراحی شده است. این چسب حجمی چسبندگی بسیار بالایی در سطوح مختلف بتنی ایجاد می کند. و مقاومت بالای کششی و خمی که ایجاد می کند نیز معمولا مورد توجه مهندسین قرار می گیرد.
یکی از اقتصادی ترین و کاربردی ترین راه های افزایش مقاومت بتن استفاده از کاشت میلگرد یا بولت است. گاهی به دلایلی چون اشتباه در اجرای بتن، تغییر در نقشه، اشتباهات محاسباتی. اشتباه در میلگرد گذاری ،افزایش مقاومت برشی، تغییر پارامترهای نقشه ای، از کاشت میلگرد(آرماتور) در فوندانسیون استفاده می شود. این روش با افزایش مقاومت امکان ایجاد تغییرات را ممکن میسازدو امکان اصلاح اشکالات طراحی یااجرای بتن را میسر میکند.
درمواردی چون اتصال بتن جدید به قدیم، اجرای ستونها.تیرها و دیوارهای برشی می توان از کاشت میلگرد به تعداد و قطر مناسب استفاده کرد.کاشت میلگرد به سه روش استفاده از مواد پایه سیمان، خمیر کاشت میلگرد(شیمیایی) و یا مهار مکانیکی انجام می شود.
روش های استفاده از کاشت میلگرد
مواد پایه سیمانی
در روش کاشت میله با استفاده از مواد پایه سیمانی، حفره ای به قطر ۵۵ میلیمتر بزرگتر از قطر میلگرد ایجاد می کنند.حفره ایجاد شده بعد از تمیز کاری و عاری شدن. از گردوغبار به نسبت دو سوم از حجم حفره با ملات حاوی مواد منبسط شونده و روانساز پر می شود.سپس آرماتور توسط جک به داخل حفره هدایت می شود.
مهار مکانیکی
در روش مهار مکانیکی حفره_ای به قطر ۲ میلیمتر بزرگتر از میلگرد ایجاد می_شود. و میلگرد همراه با مهار مکانیکی داخل حفره جای گذاری می_شود. با چرخاندن پیچ آرماتور پره های انتهای آن باز شده و به دیواره ی حفره می چسبند. هرچند این پره_ها می_توانند موجب خردشدن دیوار شوند. ولی بهرحال در کارهای استاتیکی جزء روش_های کاشت آرماتور هستند.
این میلگرد ها بنا بر مقاومت و قطرشان دارای مقاومت کششی و برشی مخصوص هستند که کارخانه سازنده به خریداران ارائه در طراحی تعداد و عمق کاشت موثر می باشد.
برای خرید انواع ساپورت تاسیسات میتوانید به فروشگاه ما مراجعه کنید. شرکت ترکان تجهیز تاسیسات نمایندگی شرکت وستا دژ در شمالغرب کشور می باشد.
منبع: کلینیک بتن ایران