هوای گرم در صنعت، کشاورزی و دامپروری و امور خانگی کاربرد فراوان دارد. یکی از روش های تولید هوای گرم، استفاده از انرژی خورشیدی در هواگرمکن خورشیدی می باشد. هواگرمکن خورشیدی وسیله ای است که ضمن جذب انرژی حرارتی از خورشید، سبب گرم کردن هوای تازه ورودی به ساختمان میگردد. در این صورت ضمن استفاده از انرژی پاک نه تنها محدودیتی در خصوص تامین میزان هوای تازه وجود ندارد بلکه سیستم مذکور قادر به تامین تمام و یا بخشی از بار حرارتی ساختمان نیز می باشد.
معرفی اجزای دستگاه هواگرمکن خورشیدی
اجزاء اصلی دستگاه را میتوان به دو دسته زیر تقسیم بندی کرد:
۱- واحد خارجی : شامل فن و سطوح کلکتور جاذب حرارت
۲- واحد داخلی: سیستم انتقال، سیستم کنترل
کاربردهای هواگرمکن خورشیدی
ویژگی اصلی سیستم هواگرمکن خورشیدی تامین مقدار نامحدود هوای تازه و گرم ورودی به ساختمان می باشد. هوای گرم تولید شده قابلیت استفاده در واحدهای مسکونی و صنعتی را دارا می باشد. براین اساس عمده کاربردهای دستگاه مذکور عبارت است از:
- واحدهای مسکونی و اقامتی
- انبارهای ذخیره مواد
- کارگاههای صنعتی، تعمیرگاهها و واحدهای نظامی
- مراکز آموزشی و فرهنگی (شامل مدارس، سالن های ورزشی و …)
- مراکز تجاری (شامل فروشگاههای بزرگ و …)
- مراکز نگهداری و پرورش حیوانات
- نگهداری و خشک کردن محصولات کشاورزی
انواع سیستم های هواگرمکن خورشیدی
هواگرمکن خورشیدی را می توان بر اساس سیکل عملکرد آن به دو دسته فعال و غیرفعال تقسیم بندی کرد. در سیستم های غیر فعال عمدتاً جریان هوا بصورت طبیعی و بر اساس اختلاف وزن مخصوص هوای گرم با هوای سرد به چرخش می افتد. اما در سیستم های فعال جریان هوا توسط نیرو محرکه خارجی (مثل فن)صورت می پذیرد.
اما وجود سیستم طبیعی ضرورتاً با حذف سیستم مکانیکی همراه نیست، بلکه ترکیب این دو سیستم باعث می شود در روزهای ابری که سیستم طبیعی پاسخ گوی نیاز گرمایشی نمی باشد، با استفاده از سیستم کمکی (استفاده از سوخت یا الکتریسیته) شرایط آسایش ساکنین فراهم گردد.
همچنین در سایر ایام میزان مصرف انرژی فسیلی و یا الکتریسیته در ساختمان به حداقل کاهش یابد.
در دسته بندی دیگر هواگرمکن خورشیدی را می توان بر اساس موقعیت نصب به دو صورت شیبدار و عمودی تقسیم بندی کرد. کلکتور شیبدار عمدتاً دارای ظرفیت گرمایشی پایین و مقدار راندمان بالاتری می باشند. وموقعیت نصب آنها بر روی پشت بام ویا زمین مسطح می باشد.(شکل ۱)
کلکتورهای عمودی قابلیت نصب بر روی دیوار ساختمان را داشته، دارای ظرفیت گرمایشی بالا و مقدار راندمان پایین تری در مقایسه با نوع شیبدار می باشند.
بررسی معایب و مزایای هواگرمکن خورشیدی
سیستم هواگرمکن خورشیدی در مقایسه با سایر روش های تولید گرمایش ازنظر اقتصادی مرقون بصرفه است. عمده معایب و مزایای این دستگاه عبارتند از:
- عدم نیاز به سوخت فسیلی و به دنبال آن کاهش سرانه مصرف سوخت در ساختمان
- هزینه راه اندازی اولیه ناچیز
- هزینه تعمیر و نگهداری سیستم پایین بوده و فاقد تعمیرات دوره ای می باشد.
- عدم تولید گازهای ناشی از احتراق و آلاینده های زیست محیطی
- کاهش فضای مورد نیاز برای موتورخانه
- افزایش کیفیت هوای داخل در نتیجه ورود هوای تازه به مقدار دلخواه
- محافظت از سطوح خارجی دیوار در برابر باران و رطوبت هوا
برای سفارش محصولات میتوانید به فروشگاه ما مراجعه کنید.